Ta sałatka z makaronem „ryżowym” to hit każdego przyjęcia w moim domu. Jej sekretem jest aromatyczny sos
Makaron w kształcie ziarenek ryżu nazywa się orzo. To popularny składnik sałatek, który idealnie komponuje się ze smakiem różnych dodatków. Możesz wyczarować z niego pyszną i kolorową sałatkę, która podbije serce domowników i gości nawet przy świątecznym stole. Na co dzień odpowiednio skomponowaną sałatkę z makaronem w kształcie ryżu możesz serwować na kolację.
Moja sałatka z makaronem „ryżowym” powstała dzięki połączeniu kilku tradycyjnych przepisów. Ja dodaję do niej pomidorki koktajlowe, świeże i konserwowe ogórki, kukurydzę, czerwoną paprykę, pora i szynkę. Przepis możesz dowolnie modyfikować, dodając np. ugotowane na twardo jajka, brokuły, paluszki krabowe, tuńczyka, pieczonego lub grillowanego kurczaka. Ogranicza cię tylko wyobraźnia i ulubione smaki biesiadników.
Skorzystaj z mojego przepisu i zaskocz rodzinę na co dzień lub przy świątecznym stole.
Przepis: Sałatka z makaronem „ryżowym”
Podstawą tego przepisu jest makaron orzo, który kształtem przypomina ziarenka ryżu.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 1 godz. 30 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 2,5 szklanki ugotowanego makaronu ryżowego
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 2 średnie ogórki szklarniowe lub 4 średnie ogórki gruntowe
- 15 cm białej części pora
- 4 średnie ogórki konserwowe
- 1 średnia papryka czerwona
- 3/4 szklanki kukurydzy z puszki
- 300 g szynki wieprzowej lub drobiowej
Na sos:
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżeczki sosu ajwar
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie makaronuMakaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedź na sitku, przelej zimną wodą i pozostaw do ostudzenia.
- Przygotowanie składnikówPomidorki koktajlowe umyj, osusz papierowym ręcznikiem i przekrój na ćwiartki. Świeże ogórki umyj, osusz, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Ogórki konserwowe pokrój w kostkę i przełóż na sitko, aby odciekły z nadmiaru płynu. Paprykę czerwoną umyj, osusz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Białą część pora pokrój w półplasterki. Przełóż do miseczki, delikatnie posól i pozostaw na 15 minut, a następnie odciśnij z wody. Możesz też pokrojonego pora sparzyć wrzątkiem. Szynkę pokrój w kostkę. Możesz użyć ulubionej szynki np. wędzonej, gotowanej lub konserwowej. Doskonale smakuje również sałatka ryżowa z dodatkiem wędzonego lub pieczonego kurczaka. Kukurydzę odsącz z zalewy.
- Przygotowanie sosuGęsty jogurt naturalny wymieszaj z majonezem oraz sosem ajwar.
- Łączenie składników i przyprawianieDo dużej miski przełóż zimny makaron orzo. Dodaj pomidorki, świeże i konserwowe ogórki, czerwoną paprykę, pora, kukurydzę i szynkę. Polej sałatkę sosem i dokładnie wymieszaj. Dopraw sałatkę z makaronem ryżowym solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- ChłodzenieGotową sałatkę z makaronem ryżowym wstaw na minimum 1 godzinę do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Sałatkę z makaronem ryżowym podawaj ze świeżym pieczywem. Przed podaniem możesz udekorować potrawę posiekanym szczypiorkiem, cebulką dymką lub natką pietruszki.
Sałatka z makaronem ryżowym – przydatne wskazówki
Sałatka z makaronem ryżowym to potrawa, która pozwala eksperymentować w kuchni, łącząc smaki różnych produktów. Smak sałatki z powyższego przepisu możesz wzbogacić, dodając drobno pokrojone marynowane pieczarki lub marynowaną paprykę, ciecierzycę z puszki, zielony groszek lub inne, ulubione składniki.
Jeżeli nie przepadasz za smakiem sosu ajwar lub nie masz go pod ręką, to możesz pominąć ten składnik sosu, dodając do jogurtu i majonezu ostrą musztardę, chrzan lub zalewę z ogórków konserwowych do smaku.